My Followers

Syurga Cinta

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, February 20, 2012

berbudi bahasa bila berbicara dengan anak

apa ke kaedahnya aku hari ni
meng up kan story mory di blog berkali2 dalam sehari
xde kerjakah?
ada...... masalahnye MOOD yang xde

ok, nak share something sket
satu hari di petang yang hening
aku terdengar perbualan acad dan abahnye

"aboh.. oo aboh.."
aboh nyer yang sedang memandu kereta..leka dan kusyuk tidak menjawab seruan panggilan si anak bujangnyer
 lantas si anak bujang berbicara dengan lantangnyer...
"aboh.. ngape aboh x jawab acad panggil? aboh xdengor ke?telinga aboh kat mana? Tuhan bagi telinga suh dengor.. nyahutla..kan aboh ada mulot"

wah........terkedu aku disitu...
dari manakah pembelajaran ini?
tanpa mahu menyalahkan sesiapa, aku mengaku salah aku
dan lepas ni aku x kan ulang lagi ayat2 itew...

seingat aku nyer...
aku cakap begini
"acad, kang ibu panggil.kenapa x menyahut.telinga ada.. acad letak kat mana? Tuhan bg kita mulut suh kita jawab bila ibu panggil.. nnt masuk api neraka.."

anak2 makin bijak
dari banyak sumber dorang belajo
dunia terdedah dengan perkara2 tidak baik dan mereka mudah pula mengikutinya
kita sebagai ibu bapa harus lebih PEKA

itu belum lagi aku dengar dia cakap..
"Cinta tu cium la ibu..."
"Love tu.. sayang2.. kawen pastu ibu ngandung, dpt baby"

argh.. pengsan!

3 comments:

LiErOSe~QiEmi said...

sape ajo cinta tu cium, love tu sayang? ekekekee...

♥cikmOt♥ said...

heheheh...anak2 sekarang lagi advance...apa menda pun cepat melekat kat pemikiran mereka

hyazz said...

haha..kan dah ikut dah..
budak budak lagi advance dari kita...