My Followers

Syurga Cinta

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, August 4, 2010

cerita kakak 2 dan habis disini saje

arghh..tensen tol la..lupa plak bawak memory card hp cik suami.sbb sume gambar dalam memory kad dia.hmm igt xnak cerita lagi sambungan nya hari ni sbb xde pic..tp bunga dah warning.suh sambung hari ni jugak.camne? so entry xde pic la yerk.. cam x seronok plak wei..

tak pe la aku sambung jugak.sbb aku pikir2.. xbanyak gambar dah selepas operation tu..xsempat nak amik gambo..dia ngengek je.

dari wad tingkat 5..umie ditolak dgn troli ke tingkat 3. Dewan Bedah Umum.  hm cam aku pernah masuk je dewan bedah umum ni dulu. lama aku pikir br aku igt..masa aku bersalin kan umie dl...kat sini la. sbb kes kecemasan..mmg dia akan bedah kat situ. umie kua ikut tingkap dulu..dia x mau kuar kut bawah.xde jalan.++ dia dah hampir lemas masa tu..so doc decide..emergency operation huhu..eh dah teringat cerita lain plak.

ok..sblm masuk ke dewan bedah tu..aku kena tuko2 baju.pakai bj cam dokter2 pakai..dgn sarung kepala warna biru tu. sua plak singkat..adoiii..belasah je la.aku pon ikut umie masuk ke dalam. jam kat tangan kul 11.05 minit. muka umie mmg pucat je.aku tahu..dia TAKUT sgt. x lepas tangan aku dia pegang. selepas 5 minit tunggu..dokter bg arahan supaya umie d tolak masuk ke dewan..aku iring dia..ye masih setia aku disitu..masuk dalam bilik bedah tu..dengan alat2 yang menggerunkan..semuanya besi dan besar2..aku pon naik seram.

dokter bg penerangan pada aku
pembiusan ni mungkin agak kasar sket.sbb kalau x bg bius kasar2 dia xkan terlena.
hmm..aku faham maksud dia tu..bkn dia nak kasar apa..cume cara dia tekup mulut umie nnt nmpk cam kejam je.huhu..dulu aku dah tgk sekali masa umie operation mata.

umie pegang tangan aku kuat la.. " ibu, teman umie ye.." sambil nangis2..
aku sedih..tp aku x nangis..air mata pon x kua..maybe aku dah kebal gamaknye..
runtun jugak hati aku tgk umie..lama2 pegangan tangan dia semakin longlai..
kaki yg meronta2...terus kaku..
apa aku rasa?? cam kehilangan anak tau!!.. tp aku tahu..dokter akan buat yg terbaik utk umie

aku diminta tg kat luar dewan bedah..satu minit pon aku x lekang dari berzikir padaNYA. Sesungguhnya Dia Yang Maha Mengetahui hati seorang ibu saat itu. 45 minit kemudian, pintu dewan bedah terkuak.

"ibu reena mana?"
berdebar hati aku dgr dia laung nama aku
"mari sini cepat.. anak awk dah menangis2 ni"
segera aku melangkah ke dewan bedah.. ada 3 org yg dah selesai dibedah masa tuh..tp umie sorang yg terjaga dulu.dalam keadaan mamai2..dan dalam kedudukan bersujud..dia nangis2.. panggil nama aku.. mulut dia Ya Allah..penuh darah
aku terus dakap dia sambil memujuk dia..dia masih dalam keadaan mamai sbb bius belom habis.tp kenapa dia cepat tersedar??? hairan jugak aku. x lama aku dukung dia tu..dia nak muntah..habis lenjan baju aku dgn darah..dia muntah darah..Ya Allah banyakknya darah kakak..mmg sayu sgt hati aku.dokter kata muntah darah perkara biasa..hmm aku kuatkan semangat.

lebih setengah jam aku berdiri sambil mendukung dia dalam bilik pemerhatian.dia x mau lansung baring di katil.xpe umie...!! kaki ibu masih kuat utk mendukung umie. Asalkan umie kuatkan jugak hati umie utk menempuh semua ni.balik ke wad jam 1 tengahari. dokter suh dia mkn ais-krim secepat mungkin. sbb nak bentikan pendarahan dalam mulut.tp dia x mau.
dia asyik mengadu sakit dan pedih...pedih saje. kesian sgt. dah la berpuasa dari jam 12.00 malam td. aku paksa kan juga dia makan ais-krim tu sedikit demi sedikit..lepas tu dia tido. lama dia tido..sampai petang.dia bangun je ..dia nangis..makan x nak.. minum air x nak..mkn ais krim yg selama ni dia suke pon x nak jugak. hmm..perut dia kempis sgt.nmpk segala tulang temulang..

malam tu sebelum tido..aku sua kan sekali lagi aiskrim tu..dia mkn 2-3 mulut saje.lepas tu dia tido tanpa makan apa2 pada hari tu..huhu sedihnya.

keesokannya..dia bgn awal jam 6 pagi..dan perkara pertama dia sebut
"ibu..umie nak mkn ais-krim" .. terus aku pergi dapatkan stok aiskrim dalam peti ais. org dtg melawat seme bawak aiskrim..jadi banyak plak stok dia kat spital tu. sib baik nurse baik hati nak tumpangkan peti dorang. aku terus suapkan dia ais-krim dengan perasaan berbunga2. gembira la kan dia sendiri nak mkn ais krim tu. pastu nmpk dia bertenaga sket. tengahari tu dah boleh discaj..tp doktor pesan..jgn bg minum panas2..makan panas2..kena sejuk2 je dalam masa 2 minggu. kat rumah kl dia minta susu..aku letak kan 2 kiub ais dalam susu tu. br dia leh minum. tu pon x habis.sbb masih pedih.nasi pon x nak mkn jugak.

hari isnin aku masih cuti. aku terus renehkan bubur utk dia..blender kasi hancur cam makanan utk baby tu. mujurla dia nak mkn..kalau x kita plak yg riso sbb dia xnak mkn apa2.

hari ni 4hb Ogos 2010..dia bertambah baik. makan pon berselera. malam td.. dia habiskan 1 bungkus nasi lemak. tu pon dah banyak bg aku.sblm ni 2-3 mulut je pastu x nak dah.

terima kasih pada semua kawan2 dan sahabat2 alam maya. Doa dan keperihatinan korang semua sgt2 aku hargai. Aku jadi kuat semangat bila ramai yg bg moral support. semoga umie akan sehat selalu selepas ini. dan paling aku x sabar tgk..berat badan dia naik...dan naik..

entry ni sgt panjang....hrp xde yg jemu membaca.

daa..

11 comments:

ibu amirul said...

alhamdulillah.... selamat sudah.... untuk umi semoga makan banyak2 dan cepat sembuh....

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

hurmmm...semoga umie cepat sembuh ye syang...umie jadi anak yang kuat macam ibu tau...

LiErOSe~QiEmi said...

jemu kata ko??? bergenang airmata aku tau..ha dah ngalir dah pon.. cian umie.. aku macam terbawak2 lak cam aku ada kat tmpt ko tu.. Sedihnyee.. nasib baek umi dah ok.

Zue, tabahnyee ko..tabik ok, aku tabekk gile kata ko!!!

deelira said...

ibu amirul : terima kasih kak ain.

deelira said...

kak izan : insyaAllah AMIN.

deelira said...

maida : ye la bunga..kang ada yg jemu.aku x pandai sgt bercerita.apa yg lahir itu adalah apa yg ada dalam hati aku je. terima kasih nge.

tabik springgg x? kalau x tabik spring aku x terima...hehe

MRS. K said...

umie, makan banyak skit yer kasi gomok cam ibu ummi! hahahaha

deelira said...

kejam ko kay!
tak tahu aku nak publish ke x komen kejam ko nih...hehehehe. tg la esok2 ko beranak 2...aku nk tgk ko plak erk ;)

mrs_zura said...

lega sume dh selesai...sedap plak duk baca2 eskrem nie..smlm cari2 gak zue kt psr mlm tmn tas tp xde..

LiErOSe~QiEmi said...

1. baek, balik ni aku beli spring ekk baru leh tabik spring ngeh2.

2. k, zue makan jantung dah tu, pujuk dia cepatt!!! hikhik

3. Aku tag ko GA, k tag aku pastu aku tag la ko haahaha

eima said...

kesian nye umie ... kecik² dah mcm² die lalui ...
zue ko mmg tabah ...
klu aku time tgk anak dibius ..pastu longlai ...mesti nangis ..sedey ..rasa cam anak aku dh tak de ...huhu

umie...achik eima doakan ...kamu sentiasa sihat ... dan disembuh kan penyakit yg sedia ada ...dah mudah²an Allah beri kamu kekuatan dlm meneruskan kehidupan ini. amin