My Followers

Syurga Cinta

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, November 24, 2009

Projek Ternakan Ikan Keli


ni My Father yg aku panggil papa
umur 51 tahun; alhamdulillah masih sihat
dl dia bekerja di Hotel Hyatt Regency Kuantan as a stor keeper
lama jugak dari bujang until aku tamat pengajian di Polisas
dalam tahun 2005 keadaan kewangan yg x menentu..
dia jadi mangsa.. kena buang kerja..
lama dia duk tanam anggur..:p
last2 dia mulakan projek ikan keli
dimulakan dgn kecil2an sahaja
 
mula2 dia ternak ikan dalam kanvas ni tp risiko kematian tinggi
maybe sbb kanvas ni sempit
ada 6 kanvas..semuanya ikan keli lebih kurang 30k ekor
 

ni ibu tiri aku..baik orgnye..
xde la macam cerita mak tiri tu kan..
terkam2..marah2..pukul2..
yg ni tak..
yg ni mak tiri no. 1 :D
merangkap penelong pengurus projek ikan keli papa aku..
 
ini plaks..baby ikan keli..
papa & ibu membuat proses pembenihan sendiri yang mana sgt ssh!
jika dah berjaya seperti ini..
bangga!!..sbb mmg banyak akan mati sblm jadi baby camni
 

di sebabkan risiko menternak ikan dalam kanvas ni 
papa aku merternak keli dalam kolam sungai
ni jambatan menuju ke kolam sungai tu...
>>>>>>
 

ni salah satunya..
banyak tp aku amik yg ni jek
 

sebenarnya aku males letak pic ni..
laki aku khianat aku plaks!!
aku cakap kat dia..
amik gambo biar nmpk kolam2 ni
sekali badan aku separuh je nmpk tau!
dah kata nk nmpk kolam .. katanye!
benci tol!
ni pic kedua.. nmpk gak le aku sket2
 

ni ikan yg mati bertempur..
sifat ikan keli ni... ha ini la..
suke bertempur..
pastu kiok!!! (mati)
besar lengan aku ni
 
korang nmpk x????
banyak ni.. ni baru berusia 2-3 bulan kalau x salah aku..
 

laki aku duk sebok menyauk ikan..
dapat la bawak balik 5 ekor keli besar2..
dia suke sgt la ikan keli nih!
aku pandai makan pon dia yg ajar.... :P
 

tgk la anak aku umie tuh..
yg  berseluar kuning tu..
sama2 turun padang..
tak takut lansung titi kat tepi kolam2 tuh
 

ni pemandangan belakang umah papa..
macam2 jenis tanaman ada..
aku pon balik bkn tangan kosong la..
hehe...penuh bonet!


papa aku ada jugak bela Rabbit
cakap melayu nya arnab ler..hehe
dulu sket je n kecik2..
skrg dah banyak ada dalam 20 ekor aku kira.. besar n gebu2
anak aku mmg suke sgt dgn rabbit..
mmg ini je la umpan dia kalau nk dtg umah tok pa dia..
 

 
 
tgk la tuh..tak takut lansung
aku plak yg gerun tgk dia huluq2 tangan dalam jaring tu 
konon nak bg makan rabbit tu..
rabbit lapar katanye :D


ni anak sulong papa aku dgn mak baru
muhammad ariff
nakal nie.. hehe tp cerdik..
suke sgt main dgn anak sedara dia ni.. berkepit je
x lekang seminit..
 

yg baju purple tuh anak bongsu papa aku
kira 2 beradik ni jela ahli baru dalam adik beradik2 aku
Siti Fatimah @ Mok Tie :D
baju kurung tu ain adik bongsu aku..
eh..aku pon dah pening nak describe budak2 ni..
itu bongsu.. ini bongsu..
hehe.
yg penting suar track kuning tu.. anak aku ..wakaka..


huhu..jangan di tanya mana kakak..
bukan pilih kasih ok??
dia dah jumpa pak sedara n mak sedara dia..
panggil pon x menyahut dah
apatah lagi nk dtg amik gambar..
kitaorg balik malam selepas ishak n selepas dinner
ptg tu papa bawak kitaorg p umah kawan dia
kawan dia tu bela ikan talapia..
mak aii.. geram nye tgk..
bnyk ikan talapia..
aku sauk 2 ekor..besar giless..
timbang2 1.3kg
dia kira sekilo RM6.00 je
n dia bg kitaorg %
2 ekor RM6 saje huh..pueh hati..
lain kali nk dtg lagi :D
malam tu sekor talapia korban wat steam!
ibu buat sup kepala ikan merah..
perghh...layannnnn
tp xde gambo..
masa kat kolam ikan tu..hujan lebat..kamera dalam kereta..
masa malam tu dah penat..terus bedal!!
tak igt dunia.. :D
 

2 comments:

LiErOSe~QiEmi said...

ni umah kt beserah yang aku g 6 thn lepas tu ke zue??? Waaa.. dah laen laaa... beshnyee, zue,klu aku nk beli keli tu ader harge kengkawan tak??? ahahaha...

PROJEK KELI KANVAS said...

Nak tahu info-info best dan menarik mengenai ikan Keli,jemputlah datang ke...
http://kelipenang-aquamutiara.blogspot.com/
Salam ukhwah dari Penang... :)